Mei 2024
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Rabobank 2012 IMG 7669 kleinRabobank Axel/Terneuzen, namens alle jeugdleden, seniorleden, ouders, lesgevers, vrijwilligers van Landau Axel, hartelijk bedankt voor de sponsoring van onze nieuwe schaakklokken!!!

Met dik 50 jeugdleden (jongste lid 6 jaar) en ruim 30 seniorleden (oudste senior lid 78 jaar) mag Landau zich de grootste schaakclub van Zeeland noemen en daar zijn we best trots op. Onze club ontvangt iedere vrijdagavond vele jeugdspelers en het doet ons goed dat de opkomst onder de jongeren altijd heel hoog is.


Acht begeleiders/lesgevers staan iedere vrijdagavond klaar en begeleiden de kinderen op eigen niveau, zo is er ruimte voor zowel de recreatieve schaker als de wedstrijdschaker. De jongste jeugdleden starten in stappenmethode opstapje 1, een lesboekje speciaal ontwikkeld voor deze leeftijd. Sandra en Marloes begeleiden de allerjongsten en wie al ietsje verder is krijgt les van Corrie.

De kinderen die al wat meer kunnen en in stap 1 werken vallen onder de hoede van Paul, in deze groep gaan de kinderen noteren en wat dieper op de lesstof in. Nog een stap verder volgen lessen van Arjo. Arjo is al 34 jaar lesgever bij Landau en zelf ook actief schaker bij de senioren. Met zijn jarenlange ervaring weet Arjo de kinderen telkens weer te inspireren en een partij tegen Arjo spelen of een simultaan behoort bij veel kinderen tot favoriet.

De oudste twee groepen krijgen les van Nick Dubbeldam die ook al jaren actief is als lesgever in Zeeland en sinds een aantal jaren ook bij de Belgische Jeugdclub De Drie Torens in Gent. Sinds kort verzorgt Nick ook wekelijks de schaaklessen op basisschool de Waranda in Axel.

De jeugdclubavonden bestaan uit een deel theorie waarna een korte pauze volgt, het tweede deel van de avond wordt er competitie gespeeld en kan de theorie in praktijk gebracht worden. Ronald is verantwoordelijk voor de indeling en zorgt ervoor dat uitslagen dezelfde avond nog op de website staan.

De senioren spelen een interne clubcompetitie en daarnaast met teams op Zeeuws en Landelijk niveau. Ook over de grens wordt geschaakt, het schaakgrenstoernooi is daar een mooi voorbeeld van. Menig jeugdlid van Landau speelt mee met de senioren, iets waar Landau bewust ruimte voor maakt. Op deze manier krijgen jeugdspelers die een niveau van een senior bereiken de kans om langere partijen te spelen en zich op hoger niveau verder te ontwikkelen.

De samenwerking over de grens met jeugdschaakclub De Drie Torens uit Gent heeft ervoor gezorgd dat er meer mogelijkheden voor de jeugd zijn om op Landelijk niveau en in Belgiƫ te spelen. Een voorbeeld hiervan is het NK voor teams in Nederland waar Landau het met de jeugd goed doet.

Dit alles heeft ertoe geleid dat Landau een enorme groei doorgemaakt heeft, een tekort aan materiaal was dan ook al gauw een feit. Dankzij sponsoring van Rabobank Axel/Terneuzen kwam daar verandering in: 35 digitale schaakklokken konden aangeschaft worden. Daar zijn we als club heel dankbaar voor, zowel de jeugd als de senioren maken wekelijks gebruik van de klokken. Het geeft ruimte voor ontwikkeling en dat is een mooi vooruitzicht.