Het PKJ is weer begonnen!
Met slechts 16 deelnemers verdeeld over 6 groepen helaas een zeer mager aantal.
Van Landau doen mee Aäron, Atousa, Ivan, Kees en Olivier.
Kees en Olivier speelden afgelopen zaterdag hun hele kampioenschap. Omdat zij beiden G-spelers zijn en er maar 1 E speler was speelden zij samen een 9- ronden toernooi. Bogdan (lid van schaakclub Souburg) haalde daarin 8,5 punt maar had veel geluk in een partij tegen Olivier die veel te veel dames wilde halen en zo Bogdan pat zette. Olivier werd kampioen in de G-groep met 6,5 punt. Kees werd tweede en scoorde 3 punten. Onze beide spelers spelen nog veel te snel wat niet ongebruikelijk is voor G spelers. Diegene die iets meer met een plannetje speelt wint en dat was deze keer Olivier. Gefeliciteerd Olivier jij mag in juni naar de Nationale Pupillendag om te gaan spelen om het Kampioenschap van Nederland. Goed blijven oefenen en veel toernooitjes spelen!
In de D groep zijn 5 deelnemers met helaas (snik,snik) geen van Landau!
In de C groep spelen er gelukkig 3 van Landau.
Ze spelen met 40 minuten bedenktijd + 30 seconden per zet erbij. Veel sneller dan bij het NK.
Daar hebben ze 90 minuten per partij + 30 seconden per zet erbij.
Dat heb je wel nodig want schaken is een DENKSPORT, toch?
Maar tijdens de eerste zaterdag van het kampioenschap leek het veel meer op een doe-sport.
Daar beweegt iets, daar reageer ik op. Ho daar wordt iets aangevallen, dat zet ik direct weg. Er wordt niet nagedacht. Niet over een tussenzet noch over een tegendreiging, vaak zelfs niet wat het beste vluchtveld is. Maar dat zijn niet alleen onze spelers hoor, dat doen ze gewoon allemaal. Er wordt geblunderd alsof het een lieve lust is.
Zijn er dan geen uitzonderingen? Ja, Hugo een beetje. Die zakte een keer tot 30 minuten bedenktijd. Giovanni een heel klein beetje, die blijft rond de 40 minuten zitten en lijkt de meest constante te zijn. De rest bouwt steeds meer tijd op. Als partijen klaar zijn zitten ze tussen de 44 en 48 minuten. Maar wat heb je daaraan? Je krijgt er echt geen punten voor. Nee, die zijn te verdienen door juist die tijd te gebruiken!
Tot zover de frustraties van de lesgever!
Het toernooi
Aäron mocht in de 1e ronde tegen Niels van schaakclub Goes. Niels blunderde als eerste een stuk door een heel bekend grapje. Aäron blunderde daarna door de dame van Niels aan te vallen maar daarmee de enige verdediger van zijn koningsstelling weg te zetten. Niels reageerde onmiddellijk door de dame weg te halen. Had hij even gekeken had hij echt wel gezien dat hij op g6 kon slaan en daarna nog 2 stukken zou winnen. Daarna maakte Aäron geen fouten meer en mocht hij uiteindelijk met dame en koning een kale koning mat gaan zetten. Dat dit ongegeneerd doorgespeeld wordt tot mat in de C categorie zegt genoeg. In zijn 2e partij tegen de voor ons wat onbekende Eli kwam hij goed uit de opening. Enkel pionnen en een kwaliteit werd gewonnen. Toen ik lange tijd daarna nog een ging kijken was er een eindspel op het bord met Koning toren en pion op de derde rij voor Aäron tegen koning en toren. Ik ben heel benieuwd hoe dit alles gelopen is maar volgens Aäron heeft hij bewust wat teruggegeven om in deze gewonnen stelling te komen. Eindtijd op de klokken 44 minuten voor Eli en 42 minuten voor Aäron. In de 3e ronde had hij wit tegen de favoriet Hugo. Maar Hugo werd bestreden met zijn eigen positionele middelen. Hugo werd opgezadeld met 2 setjes dubbelpionnen. In een poging ter compensatie de 2e rij in te nemen met zijn toren gaf hij deze gewoon weg. Ook dit werd nog tot mat doorgespeeld met dame + toren tegen enkel een toren. Ja er kwam nog een pat grapje in de stelling die Aäron uiteraard ontweek! 3 op 3 is een prima start maar in deze groep kan iedereen van iedereen verliezen dus nog van alles mogelijk.
Atousa mocht in de 1e ronde al gelijk tegen een andere favoriet Giovanni. Ze kwam wel actief uit de opening maar de pionnenstructuur was niet al te best. Een dubbele aanval met een paard op 2 torens deed de rest. In de 2e ronde gelijk tegen de andere favoriet, Hugo. Na een paar zetten verloor ze door een penning al een stuk. Atousa maakte er door een verdedigingspoging gelijk maar 2 stukken van. Tegenspartelen helpt dan echt niet meer. In de derde ronde tegen Niels. Met het geleerde uit ronde 1 won ze een van de twee gambietpionnen terug en stond de koning van Niels zeer onveilig. Dat leverde een stuk op. Maar in plaats van een tweede stuk te slaan reageerde ze alleen maar op de zetten van Niels die daardoor uiteindelijk uit de penning ontsnapte. Atousa had er wel aan gedacht dat je eerst moet kijken naar wat de tegenstander dreigt maar vergeten om daarna te gaan kijken wat kan ik. Nee, zonder denken het aangevallen stuk naar een willekeurig veld verplaatsen! Maar Niels greep ook zijn kans niet om het haar nog echt moeilijk te maken, dus het eerste punt is binnen. De op papier 2 sterksten heb je gehad, dus is er ook voor jou nog alles mogelijk.
Ivan mocht beginnen tegen Eli. Hij won door gebrek aan openingskennis van Eli al snel behoorlijk wat materiaal, maar wel ten kostte van zijn ontwikkeling. Het zag er best gevaarlijk uit maar in de analyse bleek dat Ivan het goed had gezien dat het allemaal wel mee viel. Hij won dan ook door het meerdere materiaal. In de 2e ronde tegen Giovanni. Hij zag dat zijn stuk werd aangevallen maar zag dat hij met schaak een pion kon meenemen met zijn loper en hop, die sloeg hij. Giovanni sloeg rustig terug met zijn paard. Nu moest Ivan wel met zijn dame nemen met wederom schaak. Giovanni speelde rustig Ld7 wat het schaak ophief, de dame aanviel en tevens zijn eigen toren dekte. Nu had Ivan het probleem dat zijn dame en het eerder aangevallen stuk beide instonden. Stuk, en snel daarna partij weg. In de 3e ronde mocht hij tegen Berk. Het werd een echt leuke partij voor Ivan. Berk zette ten koste van wat materiaal veel druk op de koningsstelling van Ivan. Net toen Berk dacht dat hij met zijn zet het voor elkaar had, sloeg Ivan toe met aan aftrekaanval wat hem een toren + een 2e dame opleverde. Met het teruggeven van wat klein materiaal loste Ivan de problemen rond zijn koning op en won door het hebben van veel meer materiaal. 2 uit 3 en ook nog van alles mogelijk.
De 4e ronde wordt op een clubavond gespeeld en op zaterdag 28 Januari volgt de ontknoping in Souburg. Zullen we afspreken dat we dan echt gaan schaken? 1. Wat dreigt mijn tegenstander?
2 Wat kan ik? 3. Wat is belangrijker? 4. Welke zet kies ik? 5. Wat kan mijn tegenstander dan doen als ik dat verzet?
Wedden dat jullie veel minder tijd over hebben als je bij elke zet (behalve de eerste paar zetten) deze 5 vragen afwerkt! Maar als jullie dat doen weet ik zeker dat er veel minder gemiste kansen of juist veel minder blunders zullen zijn. Want schaken kunnen jullie maar je moet er wel je tijd insteken!