Februari 2024
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Artikelindex

Behalve de reguliere vrijdagavond lessen, zijn er nog meer mogelijkheden om het schaakniveau van de kinderen te verhogen, of andere activiteiten die georganiseerd worden. Op de volgende pagina's een (niet limitatief) overzicht.


Stertraining

Sommige kinderen, die al wat verder zijn met de schaaklessen kunnen gevraagd worden voor stertraining (6 x per jaar). Dit wordt door de Nederlandse schaakbond georganiseerd (dit jaar door de Zeeuwse Schaakbond) en hier zijn kosten aan verbonden. De stertrainingen vinden plaats op zaterdag.


Training oudere jeugd

Op een aantal vrijdagavonden zijn er trainingsavonden voor de oudere jeugd; deze trainingen zijn bedoeld voor jeugdspelers (jong volwassenen) die al wat verder zijn en een behoorlijk schaakniveau hebben. De training vindt aansluitend aan de jeugdclubavond plaats (vaak zijn deze jeugdspelers ook zelf lesgevers), jeugdspelers die hiervoor in aanmerking komen worden hiervoor persoonlijk uitgenodigd. De datums voor dit seizoen vind u hier.


Vriendenmatch

In samenwerking met schaakclub Wachtebeke organiseren we dit seizoen (in navolging van vorig jaar) een vriendenmatch tussen beide clubs. Hiervoor hebben we twee avonden gereserveerd (zie overzicht datums). Doel grensoverschrijdend contact met een andere club waardoor we de jeugd kennis willen laten maken met andere spelers dan enkel van onze eigen club. Zo ziet de jeugd van Axel het clubgebouw van een andere club eens en hoe het er daar aan toe gaat en de Belgische club hoe dat bij Landau gaat. De gezelligheid  en het plezier van zo’n avond staat uiteraard voorop.

Wanneer we naar Wachtebeke gaan zullen we eventueel ouders vragen om te rijden zodat we ook alle kinderen die mee willen doen kunnen verplaatsen naar Wachtebeke.

Neem alvast eens een kijkje op de website van de schaakclub van Wachtebeke external.


Grand Prix

In Zeeland worden diverse jeugdtoernooien georganiseerd: 5 van deze toernooien zijn samengevoegd in de 'Grand Prix', voor elke deelname in een Grand Prix toernooi verzamel je punten, na afloop van de cyclus zijn er prijzen voor degene die de meeste punten heeft gehaald (de 3 beste scores tellen). 

De deelnemende toernooien zijn:

  • Landau (januari)
  • Tholen (maart/april)
  • Goes (juni)
  • HWP (oktober)
  • SKS (pepernotenschaak, november/december)

Teamschaak

Gedurende het seizoen spelen we als club competitiewedstrijden met onze schaakteams tegen andere verenigingen. Dit kunnen wedstrijden zijn die in Axel (thuis), maar ook op verplaatsing gespeeld worden (Sas van Gent, Goes, Scherpenisse, Souburg). Wij vragen dan ook regelmatig ouders of ze willen rijden met een team (4 spelers). Met voldoende spelers nemen we deel met één of meerdere teams in de E categorie (t/m 10 jaar), D categorie (t/m 12 jaar), C categorie (t/m 14 jaar), A/B categorie (t/m 20 jaar).

Het teamschaken voor de E categorie vindt plaats in maart 2015 in Terneuzen, het winnende team plaatst zich voor het Nederlands Kampioenschap teamschaken. De A/B, C en D spelen wedstrijden zoals hierboven toegelicht, het winnende team plaatst zich voor het Nederlands Kampioenschap teamschaken in Den Bosch.

Kinderen die in aanmerking komen om in een team te spelen worden tijdig benaderd met de vraag of ze hier aan deel willen nemen.


PKJ

Het Persoonlijk Kampioenschap voor de jeugd wordt op een of twee datums gespeeld, voor precieze data zie de kalender; de locaties wisselen, maar zijn oha. de clubgebouwen van de diverse verenigingen.

Op dit kampioenschap kun je je plaatsen voor het (gesloten) Nederlands Kampioensschap - de Zeeuwse bond mag elk jaar een aantal spelers afvaardigen naar het Nederlands Kampioenschap. Hoeveel spelers dat zijn, hangt van de resultaten van voorgaande jaren af, maar in ieder geval in elke categorie de beste jongen en het beste meisje (de Zeeuwse kampioenen). Supercool als jij dat zou zijn!

De kampioenschappen werden voorgaande jaren (en misschien komende jaren ook nog wel) gehouden in Rotterdam (ABC), Rijswijk (D), Waalwijk (E), en Roosendaal (FGH). Deze laatste staat ook bekend als 'Nationale pupillendag'. Voor meer informatie over de categorieën zie hier.

Elke leeftijdscategorie wordt verdeeld in jeugd en meisjes (als meisje mag je evt. meedoen bij de jeugd/jongens).

Het ABC kampioenschap (dus 6 categorieën) wordt gespeeld in mei vakantie, over 9 dagen. Het D-kampioenschap duurt 3 dagen en wordt gespeeld in het Hemelvaart weekende (donderdag, vrijdag, zaterdag). Het E-kampioenschap is 2 dagen met Pasen (vrijdag en zaterdag). De nationale pupillendag (FGH-kampioenschap) wordt op 1 dag gespeeld en die valt ongeveer aan het einde van de lente.