Juni 2024
M D W D V Z Z
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Zaterdagochtend loopt om 6.30 uur de wekker af, als je het land in wil om te schaken moet je d’r wat voor over hebben. Wim Sinke begeleider en tevens speler, Niels, Iris en Martijn Schelleman hadden het plan opgevat als individuele en teamspelers het 18e J. de Kluyver jeugdschaaktoernooi eens te gaan verkennen.

 

De website vooraf bezocht beloofde zo veel aantrekkelijkheden dat hen dit een mooie uitdaging leek. Vergezeld door ouders Schelleman arriveerde het vrolijke viertal rond de klok van 9.30 uur in Spijkenisse. Verkeersbegeleiders loodsten ons naar de parking, een korte wandeling naar het middelbare school gebouw “De ring van Putten” zag er buiten al uitnodigend uit. Een suikerspinkraam, popcornkraam, groot buitenschaakspel liet niets aan het toeval over, hier zal vandaag geschaakt worden. Binnen wachtte ons een team van vrijwilligers op die al plaats genomen hadden achter de inschrijftafels. De inleg € 5,- was meteen goed voor twee lotnummers per inschrijving waar na de prijsuitreiking nog een verloting aan vast hing. Ook zouden er die dag nog consumptiebonnen voor popcorn, suikerspin en zelfs een ijsje uitgedeeld worden. Het voelde nu al als een feestje, maar we bleven uiteraard met beide benen op de grond en verkenden ons terrein.

De hal waar ouders konden bivakkeren zorgde voor genoeg afleiding, leestafel met o.a. strips, voetbaltafel, t.v. hoek, en bar met een ruim assortiment aan belegde broodjes en lekkernijen. Martijn ging op zoek naar de E ruimte waar hij zou spelen en Niels en Iris vonden achter de E tafels het D gedeelte. De ruimte keurig afgezet met lint zodat er ook in alle rust geschaakt kon worden. Wim was in zijn nopjes met zijn fraaie speelzaal, de A categorie speelde in een lokaal op een soort van podium en wat lager gelegen de invitatiegroep met bord 1 op een live bord welke op een scherm te volgen was. De B en C zochten we uiteraard ook even op en ook zij hadden een ruime rustige ruimte ter beschikking.

10.00 Uur werd het toernooi geopend en namen alle vier de spelers gehuld in rood Landau shirt plaats achter hun bord. Niels wist zijn 1e partij te winnen en ook Martijn pakte zijn 1e punt, Iris speelde remise en Wim verloor. Geen schande voor Wim want hij mocht meteen tegen nummer 1 van de lijst met de hoogste rating. We waren van start en de focus was goed, ondertussen bezochten Paul en Jacqueline een workshop verzorgd door Internationaal Meester Job Delemarre. Een interactieve workshop waarin Job Delemarre uitleg gaf over hoe ouders en trainers kinderen kunnen ondersteunen bij hun schaakontwikkeling. We pikten er uiteraard wat van op en gaf ons weer stof tot nadenken.

De 2e ronde Niels en Iris scoorden hun 2e punt. Martijn en Wim verloren maar hielden er samen de moed in. Wim genoot van een overheerlijke koffiekoek die bij de A groep als traktatie werden uitgedeeld. Niels, Iris en Martijn hadden hun bon voor popcorn mogen ontvangen en deze werd buiten ingewisseld tegen een zoette popcorn die door Paul en Iris met smaak verorberd werden. De jongens meer voor zoutte popcorn pasten voor deze lekkernij. De 3e ronde alweer Wim haalt zijn 1e punt binnen, we zijn trots want de A groep is niet mis. Niels haalt een remise en is duidelijk in vorm al speelt hij wel wat snel. Iris en Martijn verliezen hun partij.

In de hal is ondertussen een simultaan van start gegaan waar Job Delamarre de nodige belangstelling en tegenspelers aan zijn zijde heeft. Broodjes worden gegeten, stripboek gelezen en een spelletje op de i-pad laat de tijd snel voorbijgaan zodat alweer de 4e ronde gespeeld kan worden. Niels remise, Iris verliest, Martijn verliest de 3e op rij. Martijn ziet maar witjes, zijn tegenstander had een specifieke geur waar hij totaal van uit concentratie was een fenomeen wat we nog niet eerder zijn tegengekomen maar met een gevoelig reukorgaan dus een belemmering kan vormen. Wim behaalt alweer winst en straalt, alweer een punt voor ons team. Een extra stimulans vandaag.

Ronde 5 is van start en Paul en Jacqueline bezoeken de 2e workshop van Job Delamarre met weer wat nieuwe inzichten rijker. Wim verliest en baalt een foutje gemaakt, “deze had ik moeten winnen”. Niels verliest en is ontgoochelt, “mijn tegenstander deed iets raars, ik snap niet wat er gebeurde en het was zo klaar”. Even bijkomen en het schaakbord erbij nemen, Niels staart naar de stukken maar is het helemaal kwijt. We stellen voor om de volgende partijen te noteren, Niels vindt dit een goed plan en gaat buiten een luchtje scheppen. Iris remise. Martijn die we voor de partij hebben opgepept heeft een schoonheid klein van stuk voor zich zitten en onderschat duidelijk haar kwaliteiten, verlies van deze schoonheid doet hem ontwaken uit de sluimerstand. Martijn gaat aan de chips, krachtvoer want 4 verliespartijen achter elkaar dat moet beter. Iris redt de eer met een remise. Tijd voor alweer een traktatie van de organisatie, een suikerspin die buiten in de zon word genuttigd.

De 6e ronde Wim wint en is tevreden, Niels verliest maar speelt een mooie partij jammer voor hem komt in tijdnood en moet snel gaan spelen en vergeet daardoor een remise aan te bieden. Een mooie les waar we weer van leren. Iris wint en heeft vleugeltjes, Martijn wint en voelt zich oppermachtig.

Wim zijn laatste partij verlies, jammer had meer ingezeten vind hij zelf. Drie uit 7 is een mooi resultaat voor deze dag. Niels wint de laatste drie partijen van deze dag en behaald 5,5 uit 9 dik tevreden!!! Iris maakt het spannend, wint van Alicia die vorig jaar in het NK E net als haar een van de deelnemers was en bij het NK voor de D’s weer zal ontmoeten. Ook de 8e partij weet Iris met winst af te sluiten waardoor ze in de laatste ronde op bord 3 zit. Deze speler blijkt te sterk voor Iris, maar op dat niveau is dat geen schande, 6 uit 9 daar zijn we trots op!!! Martijn weet nog twee partijen te winnen en 1 verliest hij onze diesel haalt uiteindelijk toch maar weer 5 uit 10.

De partijen zijn gespeeld, de afsluiting een optreden van Faisal oud student van deze school. We genieten met alle 183 deelnemers, ouders en begeleiders van de zang en het pianospel van dit jonge talent. Een mooie ontspannen afsluiting van de dag gevolgd door de prijsuitreiking. Onze vier Landau spelers staan vol spanning te wachten en jawel hoor Iris word 1e meisje van de D’s en mag een beker in ontvangst nemen. Als team geen 1e plaats maar voor onze persoonlijke motivatie en ontwikkeling voelen we ons wel sterk. Met voor ieder een prijs van de prijzentafel op zak sluiten we deze leuke dag af.

Wim behaalt de 21e plaats van de 32 deelnemers, Martijn ook een 21e plaats van de 41 deelnemers, Niels een keurige 14e plaats van de 54 en Iris een 9e plaats van de 54. We keren volgend jaar beslist terug 20 april 2013 en hopen meer Landau en wellicht Drie Torens jeugd mee te nemen.

Kijk hier voor een foto-impressie.