Juli 2024
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Landau 1

 • Axel - Krimpen aan de IJssel

  Op 7 december speelde Axel tegen Krimpen aan de IJssel; niet allen wij maakten een verslag over de westrijd, maar ook Krimpen maakte een verslag en zelfs een foto-impressie. Leuk om te lezen en een kijkje te nemen bij de foto's.

 • Donkere wolken voor eerste team

  Na de overwinning in de vorige ronde in Rijswijk, begon het eerste team met volle moed aan de tweestrijd met Messemaker 2. Echter na een uurtje spelen, zag het er al niet goed meer uit. Door de afzegging van Ian moest teamleider Wim voor het eerst dit seizoen meedoen. Hij kwam echter in een gecompliceerde stelling terrecht die alle kanten op kon.

 • Drama en meevaller in Axel

  Twee uitersten deze ronde: Een totale offday voor het eerste team, waarbij het degradatiespook aardig dichtbij komt. Maar daar staat tegenover het  tweede team, dat de titel in de hoofdklas weer kan halen en het in eigen hand heeft. Het derde team wint ook zeer gemakkelijk.

 • Droom Landau Axel 1 duurt voort

  Onverwacht staan we na drie ronden met de maximale aantal matchpunten samen met LSG Leiden op kop. In Axel werd Krimpen aan de IJssel met 4,5-3,5 verslagen. Vorig jaar werd nog van dit team verloren na een spannende strijd. Ook dit jaar was het weer spannend en moest de laatste partij de beslissing geven. Nu zaten wij aan de goede kant, want we stonden op dat moment met 4-3 voor.

 • Eerste matchpunt Landau Axel 1

  Het eerste team tegen Dubbelschaak’97 heeft haar eerste matchpunt gehaald en daar mogen ze blij mee zijn, want het zag er niet goed uit. Arthur kantelde in een wilde partij zijn stelling van verloren naar gewonnen. Naast Arthur wist Dennis te winnen. Verlies was er voor Christophe en Nouri. Remises voor Kedem, Bas, Ian en Randy.

  Het tweede team ging onderuit tegen Rokado. Alleen Gertjan wist knap te winnen, Peter en Wim (V) speelden remise. Tibo, Janco, Iris, Lydia en invaller Wim (S) verloren.

  Het derde team pakte de volle winst in Kruiningen en plaatst zich nu al voor de play-offs. Het werd 4-0. Joop, Patrick, Theo en invaller Mathijs wonnen allemaal.

  Het vierde team ging onderuit tegen titelkandidaat Goes 2. Keurige remises tegen sterkere tegenstanders waren er voor Koen, Niels en Bas (D). Fardin verloor van Eliza.

  Foto's van de spelers van de thuisspelende teams zijn hier te bekijken.

 • Eerste speeldag externe competitie

  In de eerste ronde hebben het eerste en tweede team hun eerste wedstrijd verloren. In Roosendaal ging Landau Axel 1 met 5,5 – 2,5 onderuit, daar waar het in het begin van de wedstrijd heel goed ging. Het tweede team verloor in Rotterdam van Charlois 3 met 6-2. Het derde team won thuis met klinkende cijfers 4-0 van Goes 3.

 • Eerste verlies Landau Axel 1

  Het eerste team van Landau Axel heeft ongelukkig verloren van HWP 3. We kwamen al snel achter door een nederlaag van Randy van Houtte, gevolgd door nederlagen van Nouri Zouaghi en Wim Sinke. Op de andere borden zag het er echter veel beter uit. Quinten Ramacker en Gertjan Verhaeren stonden gewonnen. Bart Audenaert stond gelijk en Arthur Hugaert had op het eerste bord een pion meer met goede stelling. De stelling van Wim Versporten was ook zeker niet slechter.

  Helaas ging het bij Quinten fout, met nog één zet te gaan en zoekend naar de winnende mat, had hij geen erg in zijn tijd en verloor. Gertjan won daarna, maar bij Wim en Bart eindigde het in remise. Arthur maakte zijn goede partij goed af en daardoor was de eindstand 5-3 verlies.

 • Eerste verlies Landau Axel 1

  Landau Axel 1 heeft tegen de Duitse grens in Groesbeek met 5,5 – 2,5 verloren van PION. Competitieleider Wim Sinke had veel problemen om alle drie de teams vol te krijgen. Zelfs zo moeilijk, dat hij zelf moest spelen in het eerste team. Hopelijk heeft hij de rest van het seizoen minder problemen.

 • Eerste winst voor Landau Axel 1 in Oost-Nederland

  Landau Axel 1 heeft haar eerste overwinning geboekt in het verre Vianen. Tja Vianen, dat ligt toch in Utrecht nabij Nieuwengein, dat was in ieder geval mijn gedachte aan het begin van de competitie en ook nog afgelopen vrijdag, totdat Kedem me de vraag stelde of het Utrecht of Noord Brabant was…. Utrecht toch was mijn antwoord, maar toch maar eens google-en en toen schrok ik me rot. Nabij Cuijk, dichtbij Nijmegen ligt er ook nog een Vianen. Nou dat was even schrikken, maar na wat telefoontjes is iedereen toch op de goede plaats aangekomen. Naast onze wedstrijd waren er nog twee wedstrijden in de onderbond, die een ander tempo als ons spelen. Dit bleek niet zo handig te zijn, want het was erg rumoerig, zeker met het feit dat de bar ook gewoon in de speelzaal was.

 • Eindelijk winst Landau Axel 1

  Het kon niet tegen blijven zitten en gelukkig was daar eindelijk de eerste teamwinst. In Rijkswijk werd verdiend gewonnen, maar we hadden ook het geluk een keer aan onze zijde. Ian weer terug en ook Nouri erbij, die Dennis en Christophe vervingen. Zelf kon de teamleider niet mee, want was chauffeur bij het jeugdig tweede team, dat in Middelburg diende aan te treden.

 • HMC Calder 2 - Landau Axel 1

  Om 12 uur is de wedstrijd begonnen, de tussenstand is 4,5-2,5

  remise voor Tamer op bord 3

  remise voor Dennis op bord 7

  remise voor Ian op bord 6

  verlies van Randy op bord 4

  verlies van Kedem op bord 5

  verlies van Bas op bord 2

  winst van Joop op bord 8

   

   

 • Kansloze missie in Den Haag

   

  Na het terugtrekken van 2 teams van Sissa is ons eerste team vorig seizoen, ondanks een tweede plaats, toch gepromoveerd naar de tweede klasse.

  De eerste wedstrijd was gelijk de verste uitwedstrijd van het gehele seizoen naar het ijzersterke DD (Discendo Discimus) in Den Haag. De voorbereiding en de weg er naartoe kenmerkten zich door tegenslagen. Veel afzeggingen vooraf, pas een achtste man 16 uur voor de wedstrijd en druk verkeer op de heenweg. Als dan ook nog 2 bruggen op de A4/A12 op slechts 1 km van elkaar opengaan dan moet de malheur toch wel een keer ophouden. En dat deed het eigenlijk ook wel tijdens de wedstrijd.

 • Landau 1 wint verre uitwedstrijd

  In de eerste ronde moesten we meteen een lange reis maken naar het verre Moerkapelle. We waren allemaal ruim op tijd en konden beginnen aan weer een nieuw seizoen. Landau 1 is niet veel veranderd ten opzicht van vorig jaar. Alleen Dennis van Vliet gaat een jaartje elders spelen en Johnny Schalkx zal niet zo vaak mee kunnen doen. Daartegenover staat de komst van Janco Dees. Begin van de wedstrijd begon niet zo goed, we kwamen snel achter na een nederlaag van Janco op bord  4. Na een mooie remise van Bart Audenaert op het tweede bord trok Wim Versporten op bord 5 de boel weer gelijk na een goede partij. Nederlagen van Martijn de clerck (bord 8) en Bart Vermeiren (bord 6) brachten een 1,5-3,5 tussenstand op het formulier. Echter er stonden nog 3 borden open en die stonden allemaal goed. Stefaan ging verder wat hij het vorig jaar heeft gedaan: Gewoon winnen. Na vorig jaar 6 uit 6, won hij weer op het eerste bord. Wim Sinke won op bord 7, na een hele partij het initiatief te hebben gehad en tot slot won Erik Bolleman (bord 3) nadat hij alle pionnen op de damevleugel had gewonnen (3 stuks). Een goed begin van de competitie, beter dan vorig jaar dus.

   
   
   
   
  -
   
  1.
  Ommeren van,G.J.(Gerard)
  2049
  Deman,S.(Stefaan)
  2117
  0
  -
  1
   
  2.
  Elteren van,H.(Hugo)
  1939
  Audenaert,B.(Bart)
  1785
  ½
  -
  ½
   
  3.
  Vroegindeweij,W.(Wouter)
  2013
  Bolleman,E.(Erik)
  1984
  0
  -
  1
   
  4.
  Weijermars,B.(Boudewijn)
  1954
  Dees,J.J.(Janco)
  1952
  1
  -
  0
   
  5.
  Elteren van,J.J.(Jesse)
  1980
  Versporten,W.(Wim)
  2023
  0
  -
  1
   
  6.
  Bruijne de,A.J.(Arian)
  1964
  Vermeiren,B.(Bart)
  1944
  1
  -
  0
   
  7.
  Bac,D.J.(Dick)
  1995
  Sinke,W.(Wim)
  1867
  0
  -
  1
   
  8.
  Luinenburg,A.(Arno)
  1901
  Clerck de,M.(Martijn)
  1870
  1
  -
  0
   

   

 • Landau Axel 1 alleen op kop in 3F

  Na de overwinning in de vorige ronde in Leiden tegen het sterke LSG 3 mocht het eerste team het vandaag opnemen tegen Sliedrecht. We waren al diverse keren bij hun op bezoek geweest, maar dit was pas de eerste keer, dat zij in Axel waren om te schaken.

 • Landau Axel 1 deelt punten in eerste wedstrijd

  Met debutanten Ian Vandelacluze en Randy van Houtte is Landau Axel voor de derde keer terug op het landelijke niveau. Belangrijk wordt om op dit niveau te blijven om onze jeugd een mooie springplank te geven naar een hoger niveau. Ian liet afgelopen Kerst bij het kipschaken al zien een enorme aanwinst te zijn en dat toonde hij ook vandaag met een mooie overwinning op een sterke tegenstander. Randy is ook onze club komend versterken en speelde vandaag zijn eerste wedstrijd in Nederland. Het is even wennen voor hem en hij zal vooral aan de taaiheid van de spelers moeten wennen. Helaas ging het vandaag iets te snel en hij moest al vrij vroeg in de middag capituleren.

  Van 1-1 ging het naar 2-2, door remises van Nouri Zouaghi en Bart Audenaert om vervolgens naar 3-3 te gaan, door een overwinning van Peter Kalisvaart (weer even in het land) en een nederlaag van Wim Versporten. Wim maakte helaas een foutje. Gertjan Verhaeren op het eerste bord hield met een pion minder remise en zo stond het 3,5-3,5. Erik Bolleman en tegenstander FM Marc Lacrosse gingen door tot het uiterste en tegen de klok van zeven uur was het toch remise. Erik stond lange tijd goed, maar na de tijdscontrole ging er iets fout. Een mooie randpion redde hem uiteindelijk toch en na zettenherhaling werd de remise geclaimd 4-4.
 • Landau Axel 1 dendert over koploper LSG 3 heen

  Het beloofde een spannende middag te worden. We stonden er deze keer sterk op, vijf basisspelers waren aanwezig en met drie invallers, waarbij we Johnny eigenlijk als een superinvaller mogen zien, vertrokken we om 9:30 uur richting Leiden. We kwamen iets over 12 uur aan en onze tegenstanders waren zo vriendelijk om even te wachten.

 • Landau Axel 1 doet goede zaken

  Landau Axel 1 heeft met 4,5-3,5 gewonnen van SV Promotie uit Zoetermeer. Arthur Hugaert wist iets voor zeven uur het toreneindspel te winnen. Arthur die voor het eerst weer speelde sinds zijn jaartje Spanje, deed dit uitstekend. De wedstrijd begon met een nederlaag van Gertjan Verhaeren, die een zeer talentvolle jongeman tegen zich kreeg, genaamd Robby Kevlishvili, die Nederlands jeugdkampioen is en komende week Nederland vertegenwoordigt op de Wereldkampioenschappen.

  Gelukkig wist Stefaan Deman, ook weer eens terug om een wedstrijdje te spelen, te winnen. In zijn bekende stijl wist hij al gauw het initiatief te pakken en een dodelijke aanval volgde. Hierna kreeg Martijn de Clerck ineens het punt cadeau. Met een pion minder in een paardeindspel, ging zijn tegenstander ondekbaar mat. Randy van Houtte had net hiervoor een remiseaanbod gekregen en kon dit op dat moment uiteraard meteen aannemen. Het was overigens het enige resultaat voor een zwartspeler deze middag. Alle andere partijen werden door de witspelers gewonnen.

  Erik Bolleman stond met zwart lang heel goed, maar de tijd werkte in zijn nadeel, wat helaas resulteerde in een nederlaag. Bart Audenaert verloor met zwart van een FM, maar schijnbaar heeft hij eeuwig schaak gemist, wat bleek in de analyse. Nouri Zoaughi won dankzij een mooie paardzet (Pg5), waardoor hij een kwaliteit won. Genoeg voor hem om de partij te winnen. En zoals eerder gezegd maakt Arthur het mooi af, alhoewel zin tegenstander wellicht toch remise had kunnen halen.
   
 • Landau Axel 1 in zwaar weer

  Na de degradatie uit de tweede klas, wil het ook dit seizoen nog niet lukken met het eerste team. Tegen de koploper werd alweer de vierde nederlaag geleden, dit keer met het kleinste verschil. Schaakhuis was met diverse invallers naar Axel gekomen, maar wist toch te winnen.

 • Landau Axel 1 KAMPIOEN Hoofdklas

  Na één jaar keert Landau Axel weer terug op landelijk niveau. Ook de vijfde wedstrijd werd gewonnen met 5,5 - 2,5 bij DZD in Kruiningen. Een snelle winst van Gertjan Verhaeren op het eerste bord zette Landau Axel al gauw op het kampioensspoor. Debutant Danilo Bolleman verloor helaas, maar wellicht speelden de zenuwen ook een beetje mee. Belangrijkste is dat er aan het niveau is geproefd. Wim Versporten won ook met een mooi dameoffer op het eind. Hoofdklastopscoorder Patrick Moens mocht invallen in team 1 en kon zich uitleven met zijn favourite opening.Remises met zwart van Martijn de Clerck en Janco Dees, brachten het totaal op 4 bordpunten en het kampioensschap was een feit. Teamcaptain Wim Sinke had in middenspel een pionnetje gewonnen en nadat alles was afgeruild bleek in het pionneneindspel, dat deze pion goud waard was. Erik Bolleman had toen al remise aangeboden en na de winst van Wim werd dit aanvaard. Uitslag 5,5-2,5 voor Landau Axel.

 • Landau Axel 1 nipt onderuit bij koploper

  Landau Axel 1 heeft tegen de koploper gestreden, maar gingen toch nipt onderuit. Vooraf was het voor teamleider Wim Sinke een heel gepuzzel om het team compleet te krijgen, maar dankzij Patrick Moens en Martijn de Clerck, die bereid waren om de verre reis naar Leiden te maken. Patrick was trouwens weer helemaal in zijn element (hij zat weer op zijn praatstoel), dus hebben we weer veel gelachen (ondanks de nederlaag).

  De wedstrijd begon met een remise voor Martijn op het achtste bord, waar mogelijk iets meer in zat. Vervolgens kon Patrick al vroeg aan het bier, dankzij een sinterklaascadeau van zijn tegenstander (een volle loper). Een vroege voorsprong en op alle andere borden stonden we zeker niet minder. Bart zijn tegenstander deed aan zettenherhaling en Bart deed hieraan mee, oftewel remise (2-1). Op bord 2 had (W)IM (Sinke) met zwart een IM tegen zich, maar verrassend stond hij na 22 zetten absoluut niet minder, echter toen ging het fout en konden 7 zetten later de stukken terug in de doos. Wim had zich opgeofferd, doordat hij op het laatste moment moest invallen (2-2). Met nog vier borden bezig met duidelijke betere stelling voor ons van Wim Versporten en Randy van Houtte, terwijl Gertjan en Ian aan het knokken waren om de stelling gelijk te houden. Randy won knap en is duidelijk gewend nu aan het Nederlands niveau, waardoor we weer een voorsprong namen. Wim Versporten lukte het net niet om zijn partij naar winst om te zetten en doordat Gertjan het toreneindspel verloor van nog een IM, moest Ian trachten remise te houden. Ondanks de trucjes die Ian in de stelling met twee pionnen minder bouwde, maakte zijn tegenstander geen fout. Een zeer lange dag, want Ian was als laatste bezig, maar ook als laatste thuis. Toch geeft de strijd en de breedte van de selectie alle kans om ons te handhaven in deze klasse, waar alle teams aan elkaar gewaagd zijn. Volgende ronde spelen we weer thuis.
 • Landau Axel 1 nog niet veilig na nederlaag

  Je hebt van die wedstrijden, waarvan je denkt, dat je hem niet meer kan verliezen, maar juist als je dat denkt, dan gaat het toch keihard fout. Tegen Krimpen aan de IJssel, stond het halverwege 3-2 voor Landau Axel 1, maar uiteindelijke gingen onze gasten wel met 3-5 naar huis (via Yerseke). De vis die ze daar gingen eten zal wel heerlijk gesmaakt hebben na zes uur schaak, althans eigenlijk 5 uur, 59 minuten en 35 seconden.

 • Landau Axel 1 officieus kampioen

  Landau Axel 1 heeft vanmiddag met 5,5 - 2,5 gewonnen van Souburg 2. Met nog twee wedstrijden te gaan hebben ze nu 4 matchpunten voorsprong op de naaste concurenten. HWP 4, Souburg 3 en DZD 1 kunnen nog gelijk komen, maar het aantal bordpunten is ook in het voordeel van Landau Axel 1.

  De start was goed, Martijn had niet al te veel problemen op het achtste bord en Gertjan won van de Souburgse voorzitter (2-0). Tegen de tijdcontrole zette Erik ons zelfs op 3-0 na een mooi kwaliteitsoffer met vernietigende aanval. Echter toen kwam Souburg terug. Bart Vermeiren verloor na lange tijd goed te hebben gestaan en Nouri trof de sterkste tegenstander en na een boeiend duel de eer aan zijn tegenstander laten. (3-2).

  Gelukkig kon Wim Versporten een miniem voordeeltje in het toreneindspel tot winst ombuigen (4-2). Bart Audenaert stond goed, maar maakte een fout waardoor tegenstander enkele pionnen kon winnen. Echter in de tijdnoodfase won Bart kwaliteit en enkele pionnen. Genoeg om de winst binnen te halen (5-2). Als laatste haalde Janco nog een halfje voor het team binnen na een wilde partij (5,5 - 2,5).

   

   

   

  Later meer.

 • Landau Axel 1 op één na jongste team in KNSB

  Landau Axel is het op één na jongste team in de gehele landelijke KNSB competitie. Met een gemiddelde leeftijd van 25,3 jaar is alleen SISSA jonger met 23,6 jaar. Landau Axel 2 neemt hierbij een 25ste plaats in van in totaal 150 teams. Caissa 4 is met een gemiddelde leeftijd van 61,3 jaar het oudtse team. Hieronder de totale lijst met de gemiddelde leeftijd van de teams gesorteerd van oud naar jong.

 • Landau Axel 1 speelt gelijk in eerste thuiswedstrijd

  Landau Axel 1 heeft nog niet verloren in de tweede klas. Na in de eerste ronde de winst te pakken in Voorschoten, werd er nu gelijk gespeeld tegen de Westlandse Schaakcombinatie. Ook nu kwam Landau Axel weer op voorsprong, wederom door kopman Ulvi Sadikhov. Deze voorsprong hielden ze niet vast, want Dennis van Vliet op het vijfde bord stond goed, maar overzag een mat (1-1). Gertjan Verhaeren speelde op het zevende bord remise in een gelijk opgaande partij en ook jeugdspeler Quinten Ramacker op bord 8 speelde remise, waarbij hij optisch iets beter stond, maar dit was niet voldoende (2-2).

 • Landau Axel 1 speelt gelijk tegen Rijswijk

  Op zaterdag 15 december heeft Landau Axel 1 met 4-4 gelijkgespeeld tegen Rijswijk. In het begin zag het er goed uit, door een snelle overwinning van Randy van Houtte, die met zwart een duidelijke overwinning boekte. Na een remise van Bart Audenaert, volgde een overwinning van Nick Dubbeldam, waardoor we een comfortabele voorsprong hadden van 2,5-0,5. Alleen Wim Versporten stond duidelijk minder. Wim verloor dan ook, maar ook Ian Vandelacluze verloor plots en toen ook Gertjan Verhaeren net na de tijdscontrole verloor stonden we met 2,5-3,5 achter.

  Gelukkig boden de borden van Arthur Hugaert en Joop Maas nog alle hoop. Arthur had heel de partij beter gestaan, maar kon toch niet voorkomen, dat hij in een ongelijk lopereindspel kwam en moest dus remise geven. Joop moest dus winnen om een matchpunt te redden en deed dat dan ook op zijn manier, op de meest rustige en veilige manier.

  In de volgende ronde in februari gaan we op bezoek in Goes.