Januari 2023
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Vastgesteld 5-1-2015

Artikel 1:
De wedstrijden worden gespeeld volgens de FIDE-Regels voor het Schaakspel, in de officiële Nederlandse vertaling, uitgegeven door de KNSB (uitgave april 2014), met de volgende bepaling: Er wordt met een rapid tempo gespeeld, en is artikel A4 van kracht (voor de gehele wedstrijd). Echter met de volgende uitzonderingen en aanvullingen:

  • Artikel A4 b. Een onreglementaire zet is voltooid zodra de speler zijn klok heeft ingedrukt. Echter, de arbiter zal hierbij niet ingrijpen, de tegenstander moet zelf een claim indienen: bij de eerste claim zal de scheidsrechter een tijdstraf van 2 minuten geven dwz. dat de tegenstander van de overtredende partij 2 minuten extra krijgt. Bij een tweede claim zal de partij verloren verklaard worden tenzij de claimende partij de koning van de tegenspeler nooit mat kan zetten, door welke reeks van reglementaire zetten dan ook; in dit geval is de partij remise.
  • Artikel A4 c. Indien beide spelers de tijd overschrijden, zal de arbiter ingrijpen en de partij remise verklaren.

Artikel 2:
Het toernooi wordt geleid door een door de organisatie aangewezen hoofdscheidsrechter. Deze zal zich laten bijstaand door assistent scheidsrechters welke per poule tevens als wedstrijdleider zullen optreden. Spelers delen aan de wedstrijdleiders de uitslag van hun partij mee: de verantwoordelijkheid hiervoor berust bij de winnaar van de partij, of in geval van remise bij de witspeler. Het verzaken van het doorgeven van de uitslag kan tot een reglementaire 0-0 uitslag leiden.

Artikel 3:
Er wordt gespeeld volgens het Zwitsers systeem, waarbij de spelers voor de eerste ronde volgens hun ELO rating worden gerangschikt (van hoog naar laag). Indien de speler geen ELO rating heeft wordt deze aan 0 gelijkgesteld. Indien er voor een poule niet voldoende spelers zijn, kan de organisatie besluiten om in deze poule volgens het Berger-systeem te spelen, ofwel meerdere poules samen te voegen (de prijzen voor de verschillende categorieën worden hierbij niet samengevoegd)

Artikel 4:
Deelnemers worden ingedeeld in leeftijdscategorieën zoals die door de KNSB gehanteerd worden, dit met uitzondering van de laagste categorieën G en H: deze worden als één categorie behandeld. Deze categorieën dienen als basis voor de poule indeling.
De organisatie kan besluiten om meerdere leeftijdscategorieën samen te voegen in één wedstrijd-poule. De bedenktijd in poules AB, C en D bedraagt 20 min p.p.p.p. en in poules E en F 15 min. p.p.p.p.

Artikel 5:
De (eind)rangschikking wordt bepaald door het behaalde aantal punten, vervolgens de weerstandspunten, de Sonneborn-Berger score en het onderling resultaat

Indien hierdoor geen beslissing wordt verkregen, worden de gelijk geëindigden ex aequo alfabetisch in de eindstand vermeld. Indien er een trofee in het geding is, dan wordt er geloot.

Artikel 6:
In onvoorziene gevallen beslist de organisatie.