Juni 2023
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Hadden we twee jaar geleden ijs en sneeuw, nu hadden de weergoden ons storm gegeven. Maar wederom konden deze weeromstandigheden ons toernooi niet de baas. In totaal 115 deelnemers, ietsjes minder dan vorig jaar, maar waar de organisatie heel blij mee was. Bovendien hebben we ook deelnemers gezien van clubs die nog nooit eerder hebben mee gedaan, zowel uit Nederland als Belgiƫ. Dit jaar hadden we rondom het toernooi iets nieuws.

Er kon met lootjes een prachtig  chocolade schaakspel worden gewonnen, gemaakt door bakkerij Melse. Juust Daarom heeft de bekers gesponsord. Daarnaast was Passage 7 er wederom om de nieuwste spelletjes te introduceren en daar is het de gehele dag druk geweest. Ook was er weer de wedstrijd in het stukken op zetten. Maar uiteraard het belangrijkste was het schaken. We hadden weer twee live-borden, die door Paul Schelleman en voorzitter Dick van der Wouw keurig op internet werden gezet. Toernooileider Wim zorgde er voor dat er zo veel mogelijk verschillende kinderen een keer live waren te zien. Zo zat er ook een keer het laatste bord van een categorie live.

In de oudste groep (t/m 20 jaar), de A en B waren samengevoegd hadden we 14 deelnemers. Wij waren daar sterk vertegenwoordigd met 8 spelers. Vooraf werd er strijd verwacht tussen Tibo Maes en Bas de Feijter om de eindzege, maar Tibo had zijn dag niet en gaf in de tweede ronde zijn dame cadeau. Daar waar Tibo in Bethune excelleerde en boven Bas eindigde, was het op het Landau-toernooi andersom. Groot verschil is uiteraard het tempo. In Bethune lange partijen en vandaag rapid tempo. Bas won het toernooi zonder problemen en verdedigde dus succesvol zijn titel. Tibo werd vierde. Verrassend was dat de dames Iris Schelleman en Lydia Dubbeldam de andere waren op het podium. Iris nog C-speelster, zoekt meer uitdaging en gaat nu in de Grandprix al meedoen in de AB groep, werd knap tweede achter Bas. Lydia ook goed bezig werd derde. We weten van Lydia dat ze liever lange partijen speelt, maar ze raakt gewend aan het rapidtempo en ze won zelfs een keer op tijd.

Bas van Doren, Niels Schelleman en Mike Calon eindigden allemaal met 4 punten net achter Lydia, maar gelijk met Tibo. Bas en Niels voor het eerst AB heersten vorig jaar met Iris in de C-groep, maar nu in deze oudere categorie kunnen ze alleen maar gaan groeien. Een goede categorie om nog vijf jaar achter elkaar het Landau-toernooi te kunnen spelen. Mike scoorde goed dit toernooi, kon niet winnen van eerder genoemde spelers, maar won wel van de spelers van andere verenigingen. Ook Matthijs Dieleman deed mee. Voor het eerst in de AB groep en daar had hij het zwaar. Toch ging hij positief de partijen in en bleef hij de gehele dag strijden. Uiteindelijk belandde hij ook een keer op het live-bord. Joost van Eenennaam van Denk en Zet en Bent Speksnijder van Goes hielden goed stand en eindigden gelijk met Tibo, Bas, Niels en Mike.

In de C-groep waren 25 deelnemers. Fardin Hematyar speelde op het pepernotentoernooi nog in de D-groep, maar heeft totaal geen moeite met de overstap naar de C-groep. Hij won als enige van alle 115 deelnemers al zijn partijen. Een ronde voor het einde was hij al kampioen. Xander Joosse van SK Souburg en Nicolas Flikweert van Denk en Zet eindigden als tweede en derde. Van de Landauspelers zagen we Jasper Groenewoud, Anna Vervaeck en Thimo Hoogstraate allemaal op de gedeelde 5de plaats eindigen. Knap gedaan, want dit is een mooie prestatie in een deelnemersveld van 25 spelers. Niek Herman zat daar weer kort achter, gevolgd door Jochem Dieleman, Rick de Bruijn, Coen Verpoorte en Liam de Vos.

In de grootste groep, de D-groep, hadden we maar liefst 38 deelnemers. Kobe Vanhoucke van KGSRL en Alex Karapetov van de Pion uit Roosendaal eindigde met 6 punten gelijk, maar Kobe won want hij had een half weerstandspuntje meer. Op de derde plaats eindigde Nina de Putter van Terneuzen/De Drie Torens. Ze stond eerste, maar verloor van Kobe in de laatste ronde. Van de Landau-spelers eindigde Martijn Schelleman op de gedeelde 4de plaats samen met Marie Dgebuadze, die zichzelf spontaan aanmeldde als lid van Landau. Een heel sterk toernooi speelde Bas Herman, nog geen jaar lid, maar nu al goed voor 4,5 punt. Zijn schaaktrainer Ronald Avezaat kan hier trots op wezen. Bas speelde bijna constant op de bovenste borden. Laurens Dieleman, Jamie de Vos, Luca Dhanis en Maarten Groenewoud lieten ook zien, dat ze de schaaklessen op vrijdagavond goed aan het volgen zijn en tonen progressie met 4 punten uit zeven partijen, een gedeelde elfde plaats. Daarachter Tim de Bruijn, Stijn Verpoorte, Merijn Hoogwerff, Luca van Santen, Dante Maas en Keo Avezaat. Tenslotte aspirant-lid Julian Nolet, die pas drie keer op de club is komen kijken en dus zijn eerste toernooi speelde. Een enorme en leerzame ervaring, maar met wat hij tijdens de lessen al heeft laten zien, gaat hij het volgend toernooi veel beter scoren.

In de E-categorie hadden we 18 deelnemers en deze werd gewonnen door Adriaan Dreelinck, net voor Louise Vanderstappen, beiden van VPTD Geraardsbergen. Het ging om weerstandspunten, want de onderlinge wedstrijd was in remise geƫindigd. Vincent Tichelman van SK Souburg eindigde als derde. Evalina Tieleman van Landau scoorde 4,5 punten en kan tevreden terugkijken op haar toernooi. In de F-groep hadden we 20 deelnemers en won Elias de Reese van de KGSRL uit Gent, tweede werd Jacob Dreelinck van VPTD Geraardsbergen en derde werd Lasse Debunne van De Mercatel uit Gent. Van de Landau spelers eindigde Parisa als elfde met 5 punten. Rafael Pijpelink nog maar lid vanaf september scoorde wel al 4 punten, een mooi begin dus. Treyson Tieleman speelde zijn tweede toernooi na eerder in oktober het HWP toernooi te hebben gespeeld en hij deed het nu al weer beter dan toen.

Beste schoolschakers werden Jelle Baumgarte en Narin de Ruijter, beiden van de Warande uit Axel. Foto's van het toernooi en de prijsuitreiking zijn hier te vinden, de detail uitslagen en (live-)partijen hier. Nu volgende zaterdag op naar de Zeeuwse kampioenschappen individueel, waar plaatsen te verdienen zijn voor het Nederlands Kampioenschap in Rotterdam. Rest mij niets anders meer, dan de organisatie en alle vrijwilligers te bedanken voor wederom een vlekkeloos verlopen Landau toernooi!