Juli 2024
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Tegen VAS C1 moet je op best zijn om een goede kans te maken om te winnen. Zeker als Lotte in de openingsvoorbereiding van de tegenstander terecht komt. In de “Phantasy variant” van het frans kon ze de problemen niet oplossen en verloor dan ook snel. Tibo had intussen een schijnoffer gepleegd, maar toen de tegenstander deze nam bleek dat hij zich vergist had. Na een zet of 7 een stuk achter.


Ook Quinten kwam moeilijk uit de opening. De ene subtiele pionzet na de andere kwam uit zijn hoge hoed. Helaas begreep de tegenstander helemaal niets van de subtiliteit van de pionzetten. Hij ontwikkelde zich gewoon en nam snel de niet gerokeerde koning via de open e-lijn op de korrel. Weglopen via d8 mocht niet meer helpen en 2-0 achter. Ayla was wel goed uit de opening gekomen naar gaf pardoes een stuk weg door zelf de dekking van een stuk op te heffen door de verdedigende pion op te spelen. Tibo kreeg langzaam een beetje tegenspel. En ook Ayla werd weer in het zadel geholpen door de tegenstander. Deze kon gewoon een pion ruilen maar in plaats daarvan schoof hij zijn pion door zodat Ayla ineens een sterke vrijpion had. Maar bij Tibo werden wat stukken geruild en er resteerde een kansloos eindspel. Dat werd echter door de tegenstander remise gegeven om de overwinning binnen te halen. Ayla won later alsnog door die sterke pion in combinatie met een kwetsbare koning van de tegenstander. Een 2,5-1,5 nederlaag en weer terug op 50 %.

In de middagpartij troffen we Voorschoten. Een niet al te sterk team met een goede eerste bord speler namelijk Jip Damen. Quinten heeft een moeilijke tijd. Ik had hem de opdracht meegegeven zichzelf alleen te concentreren op ongedekte of slechts precies genoeg gedekte stukken om tactische grappen te vermijden. Hij werd geholpen door de De Moderne Verdediging van de tegenstander. Hij kreeg veel ruimte en begon een veelbelovende koningsaanval. Tibo speelde de opening ietwat onnauwkeurig en was op verdedigen aangewezen. Lotte had met wit weinig bereikt en stond zelfs iets minder. Ayla kreeg een dubbelpion en dat was voor haar het teken dat ze slecht stond. Het kopje ging naar beneden en je zag duidelijk dat ze zelf niet zag dat ze daarvoor meer dan voldoende compensatie had. Quinten kwam intussen in tijdnood en Tibo ontworstelde zich wat aan de druk, maar het was Lotte die voor de ommekeer in de wedstrijd zorgde. Ze sloot een stuk in en won zo haar partij. 1-1.  Intussen herhaalde Quinten enkele malen de stelling om aan de 35 zetten te geraken. Helaas niet nauwkeurig genoeg want ineens claimde de tegenstander remise. Niet terecht maar door het tellen was duidelijk geworden dat hij met zijn volgende zet driemaal dezelfde stelling kon bereiken. Achteraf kon Quinten door het nemen van een pionnetje de stelling volledig kon veranderen en dus opnieuw de stelling enkele malen had kunnen herhalen en zowel de 35 zetten had kunnen halen om daarna eens rustig te kijken hoe hij zijn aanval had kunnen bekronen. Voor ons was het goede nieuws dat deze remise waarschijnlijk 2 matchpunten ging opleveren. Tibo had namelijk het initiatief overgenomen en ging zijn prachtige reeks van 5 remises op rij verpesten met een overwinning. Met een mooi loperoffer ruimde hij de laatste verdedigende pion op en zette zijn tegenstander mat. Een 2,5-1,5 overwinning. We staan nu elfde en spelen nu tegen De Promotie met op het eerste bord de sterke Robby Kevlishvili. Maar als we uitgeslapen aan de start kunnen verschijnen op 10 december denk ik dat wij ruim favoriet zijn op de andere drie borden en is een top 5 plaats in de laatste wedstrijd echt nog mogelijk.
 

 20111105-Amersfoort-C1

Landau C1 van links naar rechts (bord 4,3,2,1): Ayla Vincent, Lotte Demey, Tibo Maes, Quinten Ramacker