Mei 2024
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

SponsorKliks, gratis sponsoren!

Ook onze beide D-teams zijn gestart op het NK in Amersfoort. D1 begon met een overwinning doordat Groningen vast zat in de trein door een ongeluk (4-0). Voor beide teams geen leuk begin, want zowel Groningen als wij zijn erg vroeg moeten vertrekken om op tijd in Amersfoort te zijn. Ons D2-team, wat in werkelijkheid ons E-team is mocht aantreden tegen Sneek. Op het eerste bord kreeg Rupert te maken met de kopman, hij zette zijn partij goed op, maar verloor een belangrijke randpion. Hij had het anders kunnen doen en in de analyse bleek er toch een goede verdediging te zijn. Niels had toen al gewonnen, hij maakt bekwaam de partij af, nadat zijn pion was gepromoveerd tot dame. Iris had in de opening al een stuk kunnen winnen, maar teveel bezig met de drie gouden regels. Uiteraard zijn deze regels goud waard, maar als je tussendoor een stuk kunt winnen, zonder risico, dan mag je uiteraard wel afwijken van die regel. Matthias haalde een keurige remise diir zettenherhaling en dat was het hoogst haalbare. Een kleine nederlaag dus voor onze talentvolle E-spelers.

In de tweede ronde mocht D1 aantreden tegen het sterke ESV Eindhoven. Wellicht was de lange wachttijd (door het niet opkomen van Groningen) verkeerd gevallen, want het ging niet echt goed in het begin. Alleen Lydia zette haar partij goed op. Bij Lowie ging het in de opening al fout, hij moest een stuk geven tegen twee pionnen om toch nog enigszins kansen te houden, maar had hiervoor al meer dan de helft van zijn totale tijd verbruikt. Bas had een pion gegeven, maar behaalde geen voordeel, integendeel zijn tegenstander stond beter. Danilo won een stuk, maar zijn tegenstander dacht dit simpel terug te winnen, doordat hij een dubbele aanval had met dame en loper op de diagonaal. Danilo had dit kunnen op lossen door een pion te offeren en deze tussen dame en loper in te schuiven. Hierna had hij zijn paard op het bevrijde e4 veld kunnen zetten, waardoor de dame werd aangevallen en hij zijn stuk kon behouden. Hij koos echter voor de verdediging en het stuk was dus teruggegeven. De stelling was nu gelijk, maar helaas deed hij daarna een toren in de aanbieding. (0-1). Bas kon zijn stelling ook niet houden en moest ook opgeven (0-2). Lydia maakte zeer bekwaam haar partij af en bracht de stand terug tot 1-2. Lowie stond ondertussen nog altijd een stuk achter, maar had er wel 3 pionnen voor. Door een mataanval won hij het stuk terug, alleen zijn tijd minder dan 3 minuten kon nu wel eens zijn grote tegenstander worden. Ook moest hij zelf oppassen voor mat en dat kostte hem een paar pionnen, maar doordat alle zware stukken nog op het bord stonden, maakte Lowie de partij keurig af. Hij dwong de vijandelijke koning naar voren en zette deze zonder probleem mat midden  op het bord. Resultaat 2-2 tegen een sterke tegenstander, maar er had meer in kunnen zitten.

Het tweede team moest tegen ZSC Zaende. Niels had de eerste ronde gewonnen, maar was vergeten dat we niet aan het blitzen zijn in Amersfoort. Hij verloor heel snel zijn partij. Volgende keer iets rustiger je partij beginnen. Ook voor Iris gold eigelijk hetzelfde en ook zij was kansloos. Bij Matthias was het weer een toreneindspel, maar dit keer werd het geen remise. Zijn tegenstander maakte een foutje en Matthias maakte daar goed gebruik van. Hij won pionnen en daardoor ook de partij (1-2). Rupert wist vooraf aan het NK, dat hij op bord 1 heel veel sterke tegenstanders zou krijgen. Een mooi leerproces. Ik heb het einde van de partij niet helemaal gezien, maar het was zijn loper tegen 2 pionnen. Helaas verloor hij, maar of dit nodig was weet ik niet. Ons tweede team verloor dus met 3-1.

In de derde ronde kreeg D1 te maken met de Toren Arnhem. Bij Danilo ging het al heel snel fout. Binnen een kwartier al de dame verliezen voor twee lopers en een geheel open koning. Hopelijk heeft Danilo op 5 november een betere dag, want vandaag had er voor hem en het team meer ingezeten. Lydia koos voor een aanval op de damevleugel, maar kreeg zelf een aanval op haar koning. Bas kreeg een stukoffer tegen zich, wat hij moest aannemen. Lowie had ondertussen een pionnetje gewonnen. Lydia haar aanval op de damvleugel was te traag, bovendien had ze te weinig verdedigende stukken voor haar koning en verloor ze de partij (0-2). Bas en Lowie moesten dus winnen om en matchpunt te redden. Beiden deden dit zeer bekwaam. Bas had een stuk meer, maar moest nog wel even op de juiste manier uit een eeuwig schaak lopen. Toen dit was gelukt, offerde hij zijn stuk terug, waardoor alle stukken zouden worden afgeruild en hij een gewonnen pionnenstelling overhield. Zijn tegenstander weigerde het offer echter, maar gaf een zet later alsnog op. Lowie had nog altijd zijn pionnetje meer. In een paardeindspel (3 pionnen tegen 2 pionnen op dezelfde vleugel) en beide spelers in de uitvluggerfase, ruilde zijn tegenstander het paard en dacht het pionneneindspel te kunnen houden. Met f4 wist Lowie echter voor zijn laatste pion te komen en dreef de vijandelijk koning terug naar achter. Onberispelijk deed Lowie de juiste zetten en won. Wederom 2-2 en met 4 matchpunten op 6 staan we in de subtop. Lowie staat met 3 uit 3 op kop in de persoonlijke resultaten.

Het derde team behaalde in de derde partij hun eerste matchpunt. Knap gedaan! Er werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen de Promotie. Zowel broer als zus Schelleman wonnen beiden op overtuigende wijze hun partij. Niels heeft vandaag dus 2 partijen gewonnen. Iris won ook na een zeer mooi torenoffer. Met paard en dame moest tegenstander zijn dame geven of ander ging hij mat. Matthias en Rupert hadden weer zeer sterke tegenstanders maar moesten beiden hun koning omleggen. Al met al een knappe prestatie van ons tweede team.

Op 5 november gaat het D1 team op achtervolging en gaat D2 op zoek naar meer matchpunten.